Παραστάσεις

ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΙΙ: Επιστροφή, Μνηστηροφονία, Αναγνωρισμός.

Αφήγηση της ιστορίας της επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη.

Παράσταση με την αφηγήτρια Μάνια Μαράτου

Θα ακούσετε την ιστορία του άντρα που χρησιμοποιούσε τη σκέψη του σαν όπλο και το θυμό του σαν εργαλείο.

Που ήξερε να κλώθει τις σκέψεις του και να υφαίνει τον χαμό του αλλά και τη σωτηρία του με τα λόγια του.

Εκείνου που κυρίευσε πόλεις, περιπλανήθηκε ως την άκρη του κόσμου και ακόμη παραπέρα, πάλεψε με τέρατα μυθικά, αγαπήθηκε από θεές και μάγισσες,

Νικητής στις μάχες του πολέμου, στις μάχες της θάλασσας,

Μα όταν γύρισε στο σπίτι του έμελλε να δώσει τη σκληρότερη μάχη, το δυσκολότερο αγώνα, για να γίνει πάλι κύριος του σπιτικού του, αφέντης του κόσμου που είχε χτίσει ο ίδιος, με τα δικά του χέρια.

Η αφηγήτρια εργάστηκε όπως οι αρχαίοι ραψωδοί, «κόβοντας και ράβοντας» σκηνές από την Οδύσσεια του Ομήρου, συνθέτοντας μια νέα αφήγηση η οποία με δυναμικό τρόπο απευθύνεται στον άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συνδυάζοντας το ρυθμό του σημερινού προφορικού λόγου με τον ήχο των κρουστών στοχεύει σε μία εμπειρία ανάγλυφη όπου οι σκηνές δράσης εναλλάσσονται   με αυτές της έντονης συναισθηματικής φόρτισης , έναν φόρο τιμής στην τέχνη του μεγάλου ποιητή που μαγεύει τις γενιές των ανθρώπων εδώ και χιλιετίες.

Παραμύθια νυχτερινά για ενάντιους ανέμους

Παράσταση με την αφηγήτρια Λίλη Λαμπρέλλη και τον μουσικό Γιάννη Ψαριώτη

Θα πούμε ψέματα, θα πούμε την αλήθεια, μέσα από παραμύθια για δύσκολους καιρούς. Έρχονται από πολλά μέρη του κόσμου και μιλάνε για έρωτα, σχέση, θάνατο, αναγέννηση, ανατροπές λογιών λογιών –δηλαδή για την ίδια τη ζωή. Στην καρδιά της αφήγησης, η ιστορία της Σαλιλά, από τις όχθες του Γάγγη.

Παραμύθια και ιστορίες από την προφορική παράδοση που οδηγούν από το σκοτάδι στο φως, ακόμα και με ενάντιους ανέμους.

Το δοκίμι της αγάπης

Παράσταση με την αφηγήτρια Ανθή Θάνου και το γυναικείο φωνητικό σύνολο Πλειάδες

Γυναίκες της αγάπης, μάνες, κόρες, ερωμένες ξετυλίγουν το κουβάρι της ζωής και κεντούν ιστορίες, παραμύθια, τραγούδια. Κάθε γυναίκα κουβαλάει τη δική της ιστορία. Κάθε κόμπος της κλωστής και μια χαρά, μια πίκρα, μια χαρακιά στο κέντημα της ζωής.

Το πολυφωνικό σύνολο Πλειάδες και η παραμυθού Ανθή Θάνου συνομιλούν πάνω στη σκηνή, ιστορούν, τραγουδούν τις δοκιμασίες που ‘χει η αγάπη.

Facebook Twitter Google+ Pinterest