Εργαστήρι δημιουργικής γραφής

Εισηγητής: Σωτήρης Γάκος

25.11.17 | 10:00-14:00 | Αίθουσα 1

 

Στο εργαστήρι θα επιχειρήσουμε να συνδυάσουμε τη θεωρία με την πράξη της συγγραφής ενός παραμυθιού. Στόχος μας είναι να περιδιαβούμε από το λαϊκό στο έντεχνο παραμύθι, από το προφορικό κείμενο στο γραπτό και αντίστροφα. Θα προσεγγίσουμε τις αφηγηματικές τεχνικές και τη δομή του παραμυθιού. Όπως κάθε παιχνίδι έτσι και το παιχνίδι της δημιουργίας ενός παραμυθιού έχει τους κανόνες του. Μέχρι να είμαστε σε θέση να τους ανατρέψουμε, ας τους κατανοήσουμε.

 

Ενότητες εργαστηρίου:

 

1. Μύθος ή παραμύθι;
2. Γιατί πολλά παραμύθια μοιάζουν μεταξύ τους;
3. Κάποιος, κάπου κάποτε...
4. Αφηγηματική ακολουθία & στοιχεία δομής
5. Οι ήρωες των παραμυθιών άλλοτε και τώρα
6. Τα σύμβολα και οι λειτουργίες τους στα παραμύθια

 

Κάθε ενότητα συνοδεύεται από σύντομες ασκήσεις και παιχνίδια δημιουργικής γραφής. Δεν απαιτείται ιδιαίτερη ικανότητα ή προεργασία για την παρακολούθηση του σεμιναρίου και μπορεί να το παρακολουθήσουν άτομα από κάθε επαγγελματικό χώρο.

 

Κόστος: 20 ευρώ

 

Αίτηση Εγγραφής

 

Διήμερο εργαστήρι εικονοαφηγήματος – εικονογράφησης

Εισηγητής: Κωνσταντίνος Κεσίδης

25.11.17 και 26.11.2017 | 10:00 14:00 | Αίθουσα 3

 

Ελάτε να μάθουμε, μέσα από πρακτικά παραδείγματα, πώς να διαχειριζόμαστε το υλικό της αφήγησής μας. Πώς να το τακτοποιούμε σε εικόνες και πώς να εκμεταλλευόμαστε τις κλιμακώσεις, τις δραματικές εντάσεις και τις αποφορτίσεις της. Όλα αυτά, μέσα από τον πιο διασκεδαστικό και εύληπτο τρόπο: τη δημιουργία ενός εικονοαφηγήματος, βασισμένου στην ιστορία που ο καθένας θα επιλέξει (λαϊκό παραμύθι, προσωπικό βίωμα, ή ο,τι άλλο μπορεί να φανταστεί). Το εργαστήρι δε θα επικεντρωθεί στο σχεδιαστικό/ζωγραφικό κομμάτι, επομένως, δεν απευθύνεται (μόνο) σε όσους ξέρουν ή μπορούν να ζωγραφίζουν. Απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν τρόπους διαχείρισης του υλικού των ιστοριών τους.

 

Κόστος: 30 ευρώ

 

Αίτηση Εγγραφής

 

Διήμερο σεμινάριο Νοητικής Εγρήγορσης και Ψυχολογικής Ενδυνάμωσης ή Η Τέχνη του Δημιουργείν, η Τέχνη του Εκτίθεσθαι

Εισηγήτρια: Dr. Διονυσία - Νιόβη Κλαυδιανού
25.11.17 |10:00-17:00 και 26.11.2017|10:00-17:00| Αίθουσα 4

 

Τι πιστεύεις για τις ικανότητές σου ως performer; Την αξία σου; Το μέλλον σου; Χαίρεσαι να μελετάς;

 

Πως νιώθεις όταν βγαίνεις να παίξεις; Πώς νιώθεις μετά; Πώς αντιδράς στην έλλειψη ελέγχου; Στην έξωθεν κριτική; Στην επαγγελματική απόρριψη;

 

Το θέμα του σεμιναρίου είναι η νοητική εγρήγορση και η ψυχολογική υποστήριξη του performer στη σύλληψη της ιδέας του, στη μελέτη του, σε συνθήκη ακρόασης αλλά και παράστασης/συναυλίας. Είναι βασισμένο στα τελευταία ευρήματα της Νευροψυχολογίας, δηλ. της συνδυαστικής προσέγγισης των εγκεφαλικών λειτουργιών (μάθηση/μνήμη), των ορμονών [(ευθυμία-συναισθηματική ολοκλήρωση-κατάθλιψη-παραίτηση και των κινητικών δεξιοτήτων (ειδικές δεξιότητες ανάλογα με το αντικείμενο)].

 

Πρώτη μέρα:

Η κλινική εικόνα του performer σε συνθήκες Στρες (Τρακ) / Συμπτωματολογία / Φόβοι και Φοβίες /Μετα-Προγράμματα. Εναλλακτικές;

 

Δεύτερη μέρα:

Προσομοίωση ακρόασης / παράστασης. Ομαδικές και ατομικές ασκήσεις βασισμένες στην ενόραση, στον ελεύθερο συνειρμό και στα λογικά επίπεδα. Στόχος είναι η απελευθέρωση του performer από τα ψυχολογικά και νοητικά του μπλοκαρίσματα ώστε να γίνει συναισθηματικά πιο ελαστικός, πιο διαισθητικός και κατ'επέκταση δημιουργικός.

 

Παρακαλούμε σημειώστε πως θα υπάρχει ένα διάλειμμα των 90 λεπτών κάθε ημέρα.

 

Κόστος: 60 ευρώ

(Προσοχή! για τους σπουδαστές δραματικών σχολών, ωδείων και της Σχολής Καλών Τεχνών, το κόστος του σεμιναρίου είναι 50 ευρώ. *Απαραίτητη η επίδειξη της ταυτότητας σπουδαστή)

 

Αίτηση Εγγραφής

 

Σεμινάριο Απώλεια και λαϊκό παραμύθι

Εισηγήτρια: Λίλη Λαμπρέλλη
26.11.17 | 10:00-14:00 | Αίθουσα 2

 

Θεωρητικές και αφηγηματικές προσεγγίσεις των λαϊκών παραμυθιών. Τι σημαίνει “προφορική” γραφή; Τι νόημα έχει να λέμε παραμύθια πολιτισμών “χωρίς γραφή” σε εγγράμματους ενήλικες;

 

Γιατί η έννοια της απώλειας βρίσκεται στην καρδιά των μαγικών παραμυθιών και στην καρδιά της αφηγηματικής “τεχνικής”; Πώς υποστηρίζουμε αφηγηματικά ένα λαϊκό παραμύθι;

 

Όσοι από τους συμμετέχοντες θα ήθελαν να αφηγηθούν στο πλαίσιο του σεμιναρίου, ας ετοιμάσουν ένα παραμύθι που να μην ξεπερνάει τα 10 λεπτά ή την αρχή ενός μεγαλύτερου παραμυθιού.

 

Κόστος: 20 ευρώ

 

Αίτηση Εγγραφής